Saranda

Qyteti i bukur i Sarandes, qe ndodhet ne ekstremin jugor te Shqiperise, ofron nje atmosfere te vecante dhe nje stil unik. E ndodhur perpara ishullit grek te Korfuzit, Saranda vizitohet ne pjesen me te madhe nga turiste qe vine ketu per te shijuar bukurite e ketij lokaliteti, te mrekullueshme. Ky ne fakte eshte nje nder vendet me turistike ne Shqiperi e preferuar per ciftete ne “muaj malti“. Prane Sarandes ndodhen rrenojat e qytetit antik te Butrintit dhe parku me burimin e Syrit te Kalter“. Shume strehime dhe ristorante mund te gjenden ne qender. Autobuze nga Tirana dhe Vlora ndjekin nje rruge nepermjete Gjirokastres. Ne mengjes jane shume autobus me nisje nga Saranda per ne Gjirokaster dhe Tirane.

 

Butrint

I banuar qe ne koherat prehistorike, Butrinti ka qene vend i kolonive greke, nje qytet romak dhe peshkopal. Pas nje periudhe ndryshimesh nen administrimin bizantin, me pas nje nderhyrje e venedikasve dhe qyteti u abandonua ne fund te mesjetes, pas kenetave te formuara ne keto zona. Siti i tanishem arkeologjik eshte nje depozitim mbetjesh te cilat escila perfaqesojne periudha te zhvillimit te qytetit